Rabu, September 21, 2011

Syukur..ekor Lulon back to normal...

Assalamualaikum...
ari ni ned nak update pasal ekor si Lulon ni.. kelmarin punyer citer sepatutnya.. tapi ned lambat sket update blog ni sebab duk sebok update blog henna Ned .. almaklum la, last week 8 pengantin ned berinaikan..

entry kali ni bersyukur sangat sebab bulu kat ekor Lulon dah lebat semula... Syukur weh... kalau tak, dah give up dah.. rase macam si Lulon ni mesti mati.. tapi, Alhamdullillah, Lulon makin sehat.. skarang makan & minum tak ingat weh... kaw2 dia sebat... si Lala pon same.. dua2 dah gumok dah..
tapi si Lulon ni masih garang2 lagi.. jenuh nak jinakkan.. tapi Lulon tak la menggigit sangat macam dulu.. mungkin dah matured sket..hehehehe.. nak akhil baligh la kot...huahauhua..



ok..flash back balik ekor Lulon sebelum ni..

time ni ekor Lulon cam dah ok sket.. ned ade update ari tu kat SINI ..





dan sekarang bulu ekor Lulon dah lebat....


TARA!!!



SEE!! dah macam normal sugar glider kan.. syukur sangat2 weh.. berkat kesabaran merawat si Lulon ni.. kepada owner2 sugar glider yang mengalami situasi camni, korang2 kene sabar & tabah hadapi.. jangan give up.. semua penyakit, ade ubat nye... cewah!! cam sakit kronik plak..

korang2 boleh refer entery2 ned sebelum ni, ned ade mention rawatan ape yang ned buat utk si Lulon ni...

erm...asyik citer pasal Lulon je kan... si Lala ni takde nak story sangat, sebab die takde masalah... Cam biase je...

ni Lala mase baru2 bela dulu.. underage rasenye ni.. 2 bulan lebih.. kecik je..






ni plak Lala terkini... 5 bulan...





huahuahua..gemok kan!!!!



tak kesah la..yang penting Lala & Lulon sehat.. lagi 3 - 4 bulan, boleh la si Lala & Lulon ni "ehem"... hehehe...


langkah seterusnya, nak menjinakkan si Lulon.. degil sangat nak jinak...
chaw...


~NED~

WANITA TIDAK MENUTUP AURAT SELALU GUNA 13 ALASAN INI....

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْمِ



Pernah nasihat dan tegur kawan-kawan wanita anda yang tidak menutup aurat? Jom kita tengok apakah alasan yang selalu digunakan wanita yang enggan menutup aurat apabila ditegur kesalahan mereka itu. Dan apa jawapan yang mungkin sesuai untuk mereka:-

1. Semua yang tutup aurat, kompom masuk syurga ke?

-Yang pasti, tak tutup aurat, kompom masuk neraka.



2. Tudung labuh pun macam baik sangat. Buat dosa jugak. Mengumpat orang.

-Bila Iblis tak mahu ikut perintah Allah untuk bersujud kepada Adam, dia menyalahkan perintah Allah itu. "Apahal pulak aku kena sujud, aku lebih baik dan mulia". Samalah dengan tudung. Tudung pula yang disalahkan, " pakai tudung tak mestinya baik..bla...bla...bla..."



3. Macamlah kau bagus sangat nak tegur aku. Kau dulu lagi jahat nak mampos.

-Tidak tersabit larangan dari Nabi untuk seseorang yang bahkan baru masuk Islam untuk pergi berdakwah kepada kaumnya. Maksudnya, dakwah itu tuntutan. Selagi kau Islam, dakwah tu wajib walaupun kau sendiri tak berapa betul. Sekurang-kurang dia insaf dan bertaubat sekarang.



4. Walau kami pakai seksi tapi hati kami baik.

-Adakah kau mendakwa diri kau mempunyai hati yang suci, iman yang tinggi dan kononnya ia sudah cukup menjamin maruah diri kau tanpa perlu menutup aurat?




5. Pakai jarang ke ketat ke, itu hak kami. Kalau tak suka jangan tengok.

-Adakah kau berani menjamin bahawa semua lelaki ajnabi mempunyai hati suci dan iman yang tinggi untuk menahan godaan syaitan serta nafsu yang membuak-buak?




6. Kami rasa apa yang kami pakai tak seksi. Terpulang kepada individu yang memandang kami.

-Seksi atau tidak, kau tetap berdosa walaupun hanya menayang sehelai rambut kau.




7. Walau kami tak bertudung, kami tetap sembahyang dan puasa.

-Apakah ibadat kau diterima? Kau yakin cuma dengan berpuasa sudah cukup untuk menjamin kau masuk syurga?




8. Sukahati kamilah nak pakai macam ni. Kami tak susahkan hidup orang lain.

-Kau sebenarnya dah susahkan bapa, abang, adik, suami serta orang lain dengan menarik mereka ke neraka bersama kau disebabkan mereka tidak menegur dan gagal mendidik kau.




9. Apa yang kami pakai, ini antara kami dengan Tuhan.

-Berani cakap di dunia, berani ke kau cakap macam tu depan Allah nanti? Lawan perintah Allah, Neraka tempatnya.




10. Kami pakai seksi macam ni, sebab ikut arahan photographer/pengarah filem untuk disesuaikan dalam scene. (ayat artis)

-Sanggup patuh arahan mereka daripada patuh suruhan Allah?




11. Bukan kami tak mahu menutup aurat, cuma masih belum sampai seru.

-Mati tidak mengenal usia. Tak takut ke mati dalam usia muda? Tak sempat nak bertaubat nanti.




12. Takkan nak buat perubahan secara drastik? Slow-slow la..

-Boleh ke cakap kat Malaikat Izrail nanti, tunggu kejap! Lepak la dulu. Jangan ambil lagi nyawa aku.




13. Tutup aurat tu bagus tapi kami tidak mahu hipokrit kerana tidak ikhlas melakukannya.

-Kalau begitu kau sebenarnya memang hipokrit kerana tidak ikhlas beragama Islam.






~NED~





Rabu, September 07, 2011

Lulon makin sembuh!!!

Assalamualaikum semua..

Pertama skali nak ucapkan Selamat Hari Raya....

Dah lebih seminggu kita semua menyambut Aidilfitri.. Alhamdullillah..


Kali ni ned nak share pasal Lulon...

Lagi beberapa minggu nak puasa ari tu Lulon ade sikit problem.. Tang ekor yang dekat bontot die tu botak..

So, ned ubah menu pemakanan Lala & Lulon.. (kesian Lala..kene follow skali)

Tiap2 hari ned bagi epal, honeydew & susu... dan tak bagi buah2 yang lain buat mase tempoh rawatan..

Lebih kurang seminggu ned ubah menu tu, tak berapa nampak lagi perbezaannya..

Sehinggakan dah nak raya, ned boardingkan Lala & Lulon kat kawan ned.. Kira seminggu la tak jumpe budak2 ni.. rindu woo~~~

Balik je dari kampung, terkejut jugak, kat bahagian botak si Lulon tu dah tak nampak kulit... tapi gelap2.. ingatkan ade penyakit lain.. Jadi, ned wat dek je la dulu... Seminggu lepas tu, baru lah nampak kesannya. Sudah tumbuh bulu.. Suke sangat2.. Syukur...

ni pic sebelum ubah menu & selepas..


ikutkan pic sebelum tu tak berapa teruk.. Sebenarnya lagi teruk tau botaknye.. Tak sempat nak snap pic time kronik tu.. Dan pic selepas tu ned baru snap tadi.. Hehe.. Dah ade bulu kan.. macam nak back to normal Sugar Glider... syukur sangat..

Terima kasih jugak kepada rakan team SG ned, Aisyah Nurhani..sbb dia yang suggest ned menu2 tu..
Terima kasih jugak pada Klinik Haiwan Petcare Enterprise kat Taman Melawati, pun sama suggest menu2 tu.. Dan tak lupa jugak member ned yang sudi jadi babysitter utk Lala & Lulon sepanjang ned beraya kat Kampung last week.. Tengkiu!! (over sket ucapan..takpe kan..hehe)

Dan semalam genap la 2 bulan ned jaga Lala & Lulon.. kini mereka dah berusia lebih kurang 4 bulan lebih.. tak pasti sangat umur tepat diorang, sebab takde surat beranak kan..hehehe..

Ok la..nak update tu je.. Nanti ade latest citer pasal Lala & Lulon, ned update la yer..
Selamat beropen house semua..

~Ned~




Rabu, Ogos 24, 2011

pegi Vet Clinic ... :)

Assalamualaikum & Selamat Pagi semua...

ned baru lepas balik dari Klinik Veterinar kt Taman Melawati.

Sebabnye gi klinik tu untuk cek si Lulon.. ekor dia makin teruk lak .. macam makin botak ler...

Bawak la pi jumpe doc tu... Mati2 la ned ingatkan sebab fungus (kulat), rupenye disebabkan perubahan nutrisi (pemakanan) yg boleh menyebabkan bulu Lulon jadi camtu..

Mungkin betul jugak, sebab sejak ned tukar menu epal ke buah2 yang lain (honeydew, lai, tomato), bulu si Lulon ni jadi tanggal camtu.. Tapi si Lala ok jer... Sungguh sempoi si Lala ni.. makan ape pon bley..

So, sekarang ni, back to normal menu.. bagi epal je...tengok perubahannye nanti...

ni keadaan ekor Lulon terkini..
Harap2 tumbuh balik la bulu dia...huhuhu


bagus la Klinik yang ned pegi tadi.. so far, doc tu tak bagi ubat ape2..just bagi consult je tentang jagaan sugar glider ni.. kene cas rm10 je... pasni leh refer sane lagi.. dekat je.. kat Taman Melawati..



ni si Lala... chumeellll



ned baru beli tempurung kelapa tu.. suke lak si Lala & Lulon ni lepak dalam tu.. murah je tempurung ni..
rm5 jer...

ok..nnti ned kasi update lagi ok...

Selamat berbuka puasa...



~NED~





Jumaat, Ogos 12, 2011

update Lala & Lulon..

Assalam semua... Selamat tengahari.. Suasana agak sejok ..
jadi rase bertambah lapar lak di bulan2 pose nih..

nk update pasai Lala & Lulon ni..



mulekan dengan
:::LALA:::

Lala skang makin manja..bagus adik akak nih..hehehe.. x caye?? cer tengok ni..



da macam brooch kan..kan..eheheheh..
ekor die pn da makin lebat bulunya...

erm..ok, sebelum tu ned nk bgtau...sebelum2 ni si Lala ni kalau bertenggek je kat badan ned, sure berak & kencing..mesti pakej tu ade.. so, skang ni dah takde da tabiat2 biadap tu...hehehehe.. sbb mungkin da serasi dengan akak die ni.. Alhamdullillah.. berhasil akhirnye hasil didikan dari awal bulan lepas...

pemakanan si Lala ni skang..

::susu::
::epal::
::buah lai/pear::
::mangga::
::hpw::

dan yg paling die gemor skang..
::kurma::

mentang2 la bulan puasa.. pandai tul pilih menu..


ok..citer tentang
:::LULON:::

budak tecik ni cam biase..membesar jugak.. makan pn ok..same cam Lala.. cume ade sket prob.. kat ekor si Lulon ni ade botak sket..
Dan ned dah tengok & survey dalam tenet expecially FB.. sbb ramai yg berpengalaman bab2 ekor botak ni..

antara faktornya adalah :

::fungus (kulat @ bakteria)::

&

::stress::

ni rupe ekor Lulon skang...




bahagian ekor yang hampir dengan pungkok Lulon tu suda botak...huhu

ok..untuk pasal fungus tu, mungkin kuman dari cage ataupun pouch yang diorang lepak @ tido.. sebelum ni ned ade 2 sleeping pouch..jarang la cket tukar... mungkin dari sebab tu kot ekor si Lulon ni botak...
tapi Lala ok je...
jadi, ned tambah la stok sleeping pouch diorang..beli lagi 2...

rm17 satu.. comey tak?





ned beli ni kat Suggie Shop Putrajaya .. Actually kt rumah kedai ni.. macam2 ade.. korang2 yang berminat nak beli perkakas2 sugar glider ni boleh la pegi direct ke rumah ataupun order
online kt Facebook Suggie Shop Putrajaya..

Untuk pengetahuan korang si Lulon ni ned belum dapat jinakkan lagi.. Sangat garang ok.. kuat menggigit tak yah citer la.. tiap kali sentuh mengigit je kejenye.. dah itu je cara die nak protect diri dia kan..
ok, take time Ned...hehe

Oleh kerna itu ned jarang la pegang2 si Lulon ni.. takot wo~~.. Dan mungkin disebabkan kurang kasih sayang dari akak dia ni yang menyebabkan Lulon ni stress dan mengalami keguguran bulu ekornye tu..

Jadi, langkah yang ned lakukan sekarang...

::tukar pouch tiap2 hari::
::bersihkan cage 2 hari sekali::
::cuba usaha jinakkan lagi::
::sapu krim anti fungus::

Harap-harap dengan langkah2 tu si Lulon cepat la sembuh. Amin...
Teringin nak tengok Lulon lincah macam Lala...huhu...


Ok la..tetiba lapar lak taip banyak2 ni..hehe... oleh kerna hari Jumaat, rehat panjang...nak tido..

bye...


~NED~


Khamis, Julai 14, 2011

Lala de Suggie dah ade teman....

Selamat pagi semua... hari Selasa hari tu ned ade update pasai ternakan baru ned kan..ala.. Si Lala tu..
Sejak ned jaga si Lala ni, dia ni memang kaki tido..bangun tido semata2 untuk makan & minum je..pastu sambung tido balik... risau gak kot2 ade sakit ape ke kan...
Ned rase sebab si Lala ni sunyi... Jadi, dengan berbesar hatinya, semalam ned beli lagi sekor Sugar Glider jantan untuk jadi teman Lala.. dh bagi nama dah... Lulon...ok la kan..

ni ha si Lulon tu...





masuk je dalam cage, terus terpa susu..hantu susu tul si Lulon ni... time ni Lala tak tau Lulon dah ade dalam cage... Membuta je la tu....

tiba2 hati si Lala tu tergerak nak usha2 kat luar, baru pasan ade si Lulon ni...ape lagi..sakan la gomol2 antara satu same lain... mula-mula cam garang2 cket..tapi, lame2 cam kamcing habis!!! cayalah Lulon, boleh pikat si Lala yang garang nih...

minum susu same2 nih....


jangan harap la nak pandang kiri kanan dah...


lepas minum susu ni, depa gomol2 lagi...memang sah, si Lala ni sunyi... ok la, selamat berkasih sayang yer Lala & Lulon... Semoga berbahagia... (cewah, mcm ucapan pengantin baru.. :P)

lepas ni nak kene beli HPW... makanan protien untuk Sugar Glider.. baru lah sihat sket diorang...

ni rupe HPW tu... nak pi beli nanti...



pinjam pic dari encik google..agak kabur cket.. harga HPW ni around rm27 rasenye..nak kene gi survey nanti..


ok la, mau sambung kilija... nanti ned update lagi wokeyyyy....



~NED~

Selasa, Julai 12, 2011

posing suami isteri....

hurm, nak tepek sini pic posing2 ngan asben ned..time ni sebelum kuar gi dating... muke dh tepek make up, nampak la gebu sket...hakikatnye, takde la gebu mane pon...





huhu...mesti tertanye2, nape berdua je, bila nak bertiga...kan..kan...huhu.. belum dapat rezeki anak lagi.. dah 2 tahun 1 bulan Ned kawen..masih dalam proses mencuba...doa-doakan kami cepat2 dapat baby ya....

p/s: abaikan je pipi ned yg semakin membesar tu... :P


~NED~


Lala de Suggie (sugar glider)

Selamat pagi semua... hari ni mau citer pasai ternakan baru ned yang diberi nama Lala..sebab jantinanya betina..kene la memanje cket kan...

Ikutkan nak amik hari ahad ari tu, tapi rase tak nyempat2 pulak.. hari rabu (6.7.11) terus pi amik si Lala ni...garang giler..mgkin sebab kecik lagi kot..dia cam takut2...



ni la keadaan mase baru pas amik...pemalu habis!! sampai tido dalam tempat makan...ekekeeke...



muke cute giler..cam nak penyek2 kan..hehehehe...


setelah beli sleeping pouch die, ape lagi, melepek tido jer..bila ned snap pic dia, terkejut habis sampai kuar bunyi kaset rosak...mmg klako bunyi tu...hehehehe



jari tu nak buat 'peace', tapi tak reti...hehehe...




yang ni lak cage Lala...dapat free mase beli Lala last week.. yang sleeping pouch tu je ned beli lain..



nampak cam best je boleh main2 kan..tapi si Lala ni, sampai skang takde nak main2 mende alah tu..mungkin sebab dia kaki tido kot...keje dia, tido je dari pagi sampai malam..malam smpai pagi pon tido..tapi kadang2 ade gak bangun..tapi untuk makan & minum..

buat mase ni ned bagi Lala susu Isomil (mahal lak tu..).. suke betol si Lala minum susu ni..




pastu bab makanan lak, ned bagi epal je dulu wat mase nih...


8 biji rm10 nih...




dek kerna epal & susu tu manis, memang sakan la si Lala ni makan...



ni ghuper Lala dah 4-5 hari dlm jagaan Ned... tengah minum susu time nih...






memang comel gile sugar glider nih... rase nak penyek2 kan..ekekeke


ok la, nnti ned update lagi pasai Lala ni ok...


~NED~







Sabtu, Julai 09, 2011

langsir raye!!!

Assalam semua...today lepak umah aje la Ned..sebab nak kuar, banyak sangat jalan tutup sebab ade perhimpunan BERSIH (yang membuatkan Ned balik dari berinai smalam pukul 4 pagi.. letik wo!!!)..

Baru nk update pasai .. umah Ned udah ade langsir raye tajaan mak mertua Ned.. terima kasih mak.. Luv u...Muahhh... (hehe..dpt langsir baru nk muah2 ekkk..)

Last week mertua ned mai umah sebab nak pi anta adik ipar ned masuk Politeknik Merlimau, Melaka.. (cayalah wan..belaja rajin2 ek!!).. Tu yang bermalam kat umah Ned..

Sebenarnya tak tau pon kewujudan kain langsir tu.. alih2 sampai je mertua ned kt umah, terus tunjuk langsir yang mertua ned dah jahit.. terharu sangat!!! kaler merah merun..cantik!! siap ade ropel2... santekkk..

ni ghuper langsir tersebut.. (baru snap tadi nih..panas2 lagi...)



ni version romantik...ekekeke







version clear cket...






side pintu dapur pulak...



(hehe..nampak tak fridge tu?? baru beli tu..hehe..)

hehe..tak pening pale dah nak carik langsir raye..gune yang ni je udah.. cantek dh pun...

tengah serabut nak beli baju raya plak...huhu...

ok la..cekedout...


~Ned~





Selasa, Julai 05, 2011

ternakan baghu!!!!

Assalam semua...hahaha..hari ni nak inform, ned dah booking suggie kat pets garden store .. murah jugak harganya setelah survey2 kat penjual suggie yang lain, ade yg jual rm250 tapi without cage la..yang jual rm300++ pn ade..yang ned deal ni dapat harga rm260..free cage suggie...hehehee.....suke!!!! wokey la kan... lame dah nak mende alah ni, tapi tak terbeli...

so, tadi pi bayaq booking...ikutkan nak bayar full hari ni & amik terus bawak balik, tapi memandangkan ned banyak job berinai minggu ni, jadi takut tak sempat nak menjinakkan suggie ni..tu yang nak amik ari ahad ni.. xsabor weh...

ala..citer2 panjang, lupe lak nak kasik tau, suggie tu sugar gliders... cenggini ghupernye...



hehehe....cumeykan... x sabor nak amik ahad ni... harap2 jinak ler...huhuhuh.. tadi dah pegang2 suggie ni, cam ok, tapi mulut ade bising cket...hehehhehe..biase la, baghu2 nak kenai kan..
ned declare nak amik yang betina, senang nak biakkan...hehe..leh bisnes suggie pulok.. kan..kan.. (otak nak niaga je haku nih...huhu)

so, korang2 doakan la ned berjaya membela serta membiakkan suggie ni yer...hahaha...
ok la..nak cekedout..

bye~~!!



~NED~





Khamis, Jun 30, 2011

Dituduh gigit kemaluan isteri...

Pagi ni, bukak kosmo online ternampak tajuk 'dituduh gigi kemaluan isteri'... Mak aih..rase tebal lak muka tiba2.. mane tak nye boleh plak buat report tentang kes macam ni... Macam2 hal dah skang yg senang2 je hal sulit nk diper'view'kan...

ok la ned tepek story tu kat sini cket...


----------------------------------------------------------------------------


KUANTAN- Seorang penoreh getah dihadapkan ke Mahkamah Seksyen di sini semalam atas tuduhan menyebabkan kecederaan terhadap isterinya dengan menggigit kemaluan wanita itu yang enggan mengadakan hubungan seks pada April lalu.

Bagaimanapun, tertuduh Mohd Shakri Ismail, 28, dari Felda Bukit Goh di sini membuat pengakuan tidak bersalah atas dakwaan itu selepas kertas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Noradidah Ahmad.

Mengikut kertas pertuduhan, Mohd Shakri didakwa menyebabkan kecederaan terhadap isterinya, Roshapida Mat Sidik, 23, dengan mengigit kemaluan mangsa untuk mengadakan persetubuhan antara pukul 12 tengah malam hingga pukul 3.30 pagi pada 21 April lalu di rumah di Felda bukit Goh di sini.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 375A Kanun Keseksaan iaitu menyebabkan kecederaan untuk mengadakan persetubuhan dan jika sabit kesalahan tuduhan yang dikenakan terhadapnya.

Terdahulu, selepas kertas pertuduhan dibacakan tertuduh memberitahu mahkamah bahawa die tidak melalukan perbuatan itu dan mempersoalkan tuduhan yang dikenakan terhadapnya.

"Saya tidak mencederakan dia," kata Mohd Shakri.

Mendengar kata-kata tertuduh itu, Noradidah menyoal semula Mohd Shakri dengan berkata:

"Jika kamu tidak melalukan perbuatan itu mengapa ada kesan gigitan pada mangsa,"

Kata-kata hakim itu menyebabkan tertuduh mendiamkan diti sebelum mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan yang dikenakan terhadapnya.



----------------------------------------------

Seram bile nengok kes camni..ade jugak smpai naik mahkamah ek...hehehe



~Ned~



contest mencipta logo & tagline Nedhenna...

Salam semua... tak mo panjang2 lebor citer, ned nak war2 kan kt sini, ned ade wat Contest utk
blog henna Ned ....

APE YANG PERLU KORANG LAKUKAN ADALAH:

Cipta logo & tagline Nedhenna ikut sekreatif yang mungkin...

kemudian.. hantarkan penyertaan korang ke email Ned: nadiaffendy@gmail.com


Mula: 20 Jun 2011

Tutup: 20 Julai 2011


Tarikh pengumuman pemenang: 29 Julai 2011


Untuk keterangan lanjut korang leh usha2 kat blog Ned ok...

Selamat Mencuba!!!!




~Ned~





Selasa, Jun 28, 2011

5 AYAT YG BIASA DIUCAPKAN OLEH WANITA.......

DAN INILAH MAKSUD YG SEBENARNYA.......



1. “Takpe la kalu camtu”

Fuhh..berhati-hatilah anda kalau mendengar ayat nie.. cuba tengok reaksi wajahnya camna, tersenyum ke tengah ‘muncung’? Kalau tersenyum tu – maknanya memang betul2 ‘takpelah’(fuhh lega:-))…tapi kalau sedikit muncung – MUNGKIN ada yang tak kena. Contohnya, mungkin jugak anda dah janji dengan si dia nak pegi shopping hari tu, tapi tup tup anda terpaksa cancel kerana nak tengok siaran Piala Dunia. Mestilah si dia berasa ‘geram’ dan terpaksa mengalah untuk mengelakkan pertengkaran. So, apa yang anda boleh buat ialah cuba ambil hatinya dengan mengatakan anda akan memberikan ‘bonus besar’ untuk si dia berbelanja pada sesi shopping yang akan datang… hoho … pasti senyuman akan terus terpampang pada wajah yang sebelumnya suram itu… :-)





 

2. “I dah hampir siap nie”

Huhu… biasa tak dengar ayat power nie dari wanita? Mengikut kelaziman, ayat nie akan diucapkan sejurus selepas anda mengajak pasangan anda untuk keluar ke mana-mana tempat:-) Dan kemudian akan bermulalah proses ‘bersiap’ bagi wanita. Satu yang korang kena tahu, jangan mencelah atau berkata apa-apa semasa proses ini berlaku kerana mungkin korang terpaksa tunggu lebih lama…! Sebaik-baiknya, berikan masa untuk si dia bersiap-siap dan tingkatkan kesabaran anda pada sepanjang masa:-) Sentiasa ingat yang wanita terpaksa prepare banyak bende sebelum keluar rumah (berbanding lelaki) misalnya gosok baju, pakai tudung, bersolek dll… so kaum lelaki kena paham2 la ye…huhu



3. “Oh, takde apa-apa la..”

Hmm…ini yang paling teruk sekali. Biasanya kalu wanita menggunakan ayat nie, ia “ada udang di sebalik mee…” huhu.. so berjaga-jagalah anda. Actually, ‘takde apa-apa’ bermaksud ‘ada something la tu’… mungkin si dia tengah marah (senyap-senyap) kat anda, atau anda terkata sesuatu yang membuatkan hatinya terasa ke. Wanita malas nak explain panjang2 sebab takut jadi pertengkaran yang hot pulak nanti, so they just say ‘takde apa2’ just to let the issue go like that. Tetapi apa yang perlu anda buat jika terdengar ungkapan itu ialah – lakukan perkara2 untuk menambat hatinya dengan kadar yang SEGERA…



4.“Mana satu baju yang patut I beli sayang, baju merah ke baju biru?” / “Sayang rasa kasut tumit tinggi nie sesuai tak dengan I? Ke I patut beli sandal jer?” ….

Soalan-soalan di atas agak biasa ditanya apabila kamu keluar shopping bersama-sama, betul tak? Actually, peranan anda ialah untuk mengeluarkan pendapat dan membantu si dia membuat pilihan. Tapi, yang tak syoknya, kadang-kadang si dia tak mendengar atau tak ikut pun jawapan yang kita beri. Kalau kita kata A, dia pilih B:-) Ini mungkin kerana dia sudahpun ada pilihannya sendiri, tetapi saje je buat-buat tanya…huhu . So, apa yang patut anda buat jika berada di dalam situasi ini ialah, just berikan apa-apa jawapan kerana ia mungkin akan menjimatkan masa anda!



5. “Saya nampak gemuk ke?”

Wahai lelaki, nie adalah soalan ‘perangkap’!… dan anda sememangnya tau jawapan kepada soalan ini :-) If you don’t want the wrath of women to befall upon you, just reply with one short simple word – ‘No’. Ataupun macam nie: “Sayang tak gemuk la. Percayalah cakap abang nie, yang… takkan abang nak tipu kot..,”. Kalau takleh jawab macam tu, alternatifnya ialah try tukar kepada topik lain, atau tarik perhatian si dia terhadap perkara lain atau just berpura-pura pengsan…:-D – as long as you don’t have to answer that question:-) – p/s: gerenti boleh mengelakkan api kemarahan yang mungkin akan berlaku jika anda menjawab, “Ya,”… hehe


*sekadar berkongsi..



~Ned~



Rabu, Jun 22, 2011

AKU NAK MENANG CONTEST TAYANG GIGI”!!!

Selamat pagi sumer.. Semalam bukak2 blog, dpt blogwakling dari AlyaClumsy .. Tengah duk boring takde kije, usha2 la blog gadis tersebut.. Rupenye beliau ade wat contest 'TAYANG GIGI'...  Rase berkenan lak nak masok contest ni... Sebab bukan susah sangat, amik gambo yang ade tayang gigi.. Jangan amik gambo gigi palsu udah la..lari syarat dah tu....eekekekekeke

ini banner Contest tersebut..




Dengan ini, Ned berbesar hati nak join contest tu.. Korang2 yang berminat leh usha2 syarat kat SINI...

Setelah menggodek seharian gambo yang sesuei berkenaan tayang gigi, gambo2 nih yang terpilih utk masok contest tu...

*
*
*
*
*
*


rasenye macam anak buah ned yang sebelah tu je yg blh menang..over sgt tayang gigi..ekekeke


another one..

*
*
*
*
*



gambar ni plak, ned yang terlebey sengih senyum..hehe


OKEP, gamba suda ada, cik AlyaClumsy, ned dah join!!! menangkan kite taw...ahaks!

 
~NeD~

Selasa, Jun 21, 2011

ANAK PEMBAWA REZEKI

Topik hari ni nak story pasai anak. Di sini ned ade beberapa kemusykilan. ......

Benarkah anak membawa rezeki?

Jika benar, mengapa mereka yang mempunyai anak yang ramai hidup susah, tidak mampu membeli makanan apatah lagi barang keperluan?

Di akhbar, kebanyakan yang meminta bantuan adalah mereka yang ada ramai anak.

Jika mereka tidak mampu menyara hidup, mengapa mereka memiliki ramai anak?

Adakah adil untuk anak-anak lahir dalam kemiskinan?

Sekiranya benar anak membawa rezeki, bukankah lagi ramai anak lagi senang hidupnya tapi mengapa jadi sebaliknya?


Ned bersimpati terhadap anak-anak yang dilahirkan dalam kemiskinan.

Sekiranya mereka boleh memilih, sudah tentu mereka tidak mahu dilahirkan dalam keluarga miskin.

*agak emosional sket pagi2 ni sebab tiba2 touching tentang anak...huhuhu...



JADI, jawapannya sudah dikenal pasti.....


Anak disifatkan dalam al-Quran sebagai anugerah atau rezeki daripada Tuhan. Bukan semua manusia dikurniakan anak, sebaliknya Allah memilih mereka yang tertentu saja. Bersyukurlah pada Allah bagi mereka yang mendapat rezeki anak.



 
Setiap manusia yang dilahirkan sudah ditentukan rezekinya dan dia tidak akan mati sehingga dia mendapat semua bahagian rezekinya dulu. Ini dinyatakan dalam hadis Rasululah SAW.

Rezeki Tuhan ada dalam pelbagai bentuk dan Allah berkuasa pula melapangkan atau mengkayakan seseorang dikehendakinya dan begitu juga sebaliknya.

Inipun ada hikmahnya, iaitu sebagai ujian kepadanya, mahukah kelak ia bersyukur atau tidak, sesudah ia mendapat kelapangan dan kekayaannya itu?

Semua orang akan kembali kepada Allah dan masing-masing akan diberi balasannya. Mereka yang mendapat rezeki anak mestilah berusaha pula menyara anak-anak yang dilahirkan.

Bukanlah bererti rezeki itu datang secara automatik dengan lahirnya anak, sebaliknya kita yang perlu berusaha mencarinya..



Sebenarnya jumpe segala jawapan ni kat dalam tenet jugak... Rasa lega sikit hati ni... Nampak gayanya, kene berusaha lebih lagi untuk dapat baby.. Korang2 doakan Ned jugak yer...


~NED~

Isnin, Jun 20, 2011

Bunga Yang Cantik Jarang Wangi

Apabila si gadis dipuji dengan kata-kata, “Awak ni cantiklah”, maka akan menguntumlah sebutir senyuman dibibirnya dan berbungalah hatinya. Tersipu-sipulah ia. Ah… siapa yang tidak seronok bila dikatakan cantik dan lawa? Begitulah resam manusia, seronok bila dipuji kecewa bila dikeji.

Tetapi lain halnya bagi si mukmin yang merasa dirinya miskin dengan Rabbnya. Terasa kerdil tatkala berhadapan dengan segala pujian dan sanjungan manusia.

Wanita yang cantik selalu ditimpa ‘perasan’ kerana sedar dirinya punya kelebihan. Kata orang, wanita cantik banyak mahunya. Diri rasa bangga, seisi dunia mahu digenggamnya. Kalau ia seorang gadis, dirinya sanggup menjadi tukaran dengan wang beribu.

Jika ia seorang isteri yang sedar dan bangga dengan kecantikannya, maka suamilah yang menjadi mangsa. Si suami selalu melutut dan kalah dengan kehendak dan karenahnya. Lebih malang jika si suami pula suka akan kecantikan isterinya. Ia menyayangi isteri atas dasar kecantikannya. Jadilah suami laksana lembu yang dicucuk hidungnya.

Ke mana diarah di situlah perginya, alangkah dayusnya dia. Si isteri yang cantik rupawan akan merajuk dan meragam seandai kemahuannya tidak tercapai, mengugut, merajuk hendak balik kampung atau minta cerai. Alangkah indahnya jika si isteri tadi, kecantikannya digunakan untuk meniup semangat jihad ke lubuk hati mujahidin.

Ketahuilah, keutamaan dan nilai diri seorang wanita sama ada cantik atau tidak adalah pada akhlaknya. Kalau ia seorang isteri, ketaatannya pada suami adalah akhlak yang paling indah.

Wanita yang cantik tetapi tidak berbudi pekerti tinggi, lebih-lebih lagi isteri yang cantik yang derhaka pada suami adalah ibarat bunga raya. Cantik warnanya harumnya tiada.

Sebaliknya wanita yang tidak cantik tetapi berakhlak mulia, taat kepada suaminya, sentiasa mencari keredhaanNya, ibarat bunga cempaka. Tiada rupa tetapi harumnya memikat jiwa.

Antara bunga raya dan bunga cempaka pastilah cempaka diminati orang. Kasihan si bunga raya, tidak dijual atau dipakai orang. Ibarat gadis murahan yang mempertontonkan kecantikan. Konon nanti ada yang berkenan tetapi tidak sedar diri jadi mainan.

Wanita yang tidak cantik pula jika tidak berakhlak akan meyakitkan hati dan mata. Ibarat bunga yang tidak cantik tidak pula harum dan wangi. Maka tiadalah apa-apa tarikan dan keindahan padanya.

Usah bangga dan usah pula risau akan paras rupa untuk merebut kasih sayang manusia.. Tetapi marilah berlumba-lumba untuk menjadi wanita yang bertaqwa dan berakhlak mulia. Nescaya disayangi Allah serta makhluk-makhlukNya.

Seharusnya diri yang dikurniakan Allah dengan nikmat kecantikan sentiasa resah jiwanya. Bukan kerana takut luput kurniaan itu dari dirinya. Bukan jua kerana ada yang iri hati dan mahu menganiayai atau menandingi kejelitaannya. Resah adalah kerana menghitung-hitung pahala-pahala yang tinggal akibat pujian dan sanjungan manusia yang bakal menjerumuskan dirinya ke jurang neraka.

Mengira-ngira bagaimana untuk meruntuhkan gunung mazmumah akibat dari kecantikan diri yang dijulang bagaikan mahkota. Apa lagi jika kecantikan itu hidangan setiap insan, cantik indah tetapi hina terdedah. Menjadi mainan nafsu dan syaitan.

Bersyukur dengan segala nikmat Allah. Baik buruk, cantik hodoh itu adalah pemberiNya. Yang berwajah cantik atau hodoh sama-sama perlukan persediaan. Akan tiba saatnya jua di mana yang berwajah cantik indah dikerumuni oleh cacing dan ditimbusi tanah di liang lahad yang gelap lagi sunyi. Tatkala itu bersandinglah manusia dengan kematian.

Apakah baru di kala itu mahu diucapkan nikmat iman dan Islam itulah sebesar-besar pemberian Allah? Baru sanggup berjuang, berkorban apa saja demi mendapatkannya?

Sebelum segala-galanya terlewat sama-samalah kita daki anak-anak tangga menuju ke puncak taubat. Asal manusia dari setitis mani yang hina. Sehina itulah pula diri wanita. Kenangilah nasib diri di hari penghisaban. Segala pinjaman Allah itu, untuk apa digunakan.

Lunakkan hati, tenangkan perasaan. Lihatlah ke seluruh penjuru alam. Di mana saja mata menjurus di sana ada tanda keagungan Allah. Dongakkan kepala ke langit biru, tundukkan wajah ke bumi yang hijau. Saksikanlah kilauan mentari, percikan cahaya bulan dan bintang.

Langit yang dijadikanNya tidak bertiang, gunung-ganang tidak berpancang. Usah terlena dibuai keindahan, sesungguhnya pada segalanya itu terkandung pengajaran :

Dan apa sahaja nikmat yang ada padamu dari Allah datangnya, dan bila kamu ditimpa kemudaratan maka hanya padaNyalah kamu meminta pertolongan.” An-Nahl: 53



 
Jadilah bunga yang cantik dan wangi..Wallahu a'lam...

Kehidupan Ini Ibarat Secawan Kopi


Sekumpulan bekas pelajar yang sudah berjaya di dalam kerjaya masing-masing telah berkumpul untuk melawat pensyarah universiti yang pernah mengajar mereka. Mereka berasa gembira kerana dapat bersua sesama mereka setelah lama tidak berjumpa, apatah lagi dapat menemui pensyarah universiti yang selama ini telah banyak membantu mereka ketika menuntut ilmu di universiti yang menatijahkan kerjaya yang baik buat mereka.


Setelah lama berbual, timbullah beberapa rungutan tentang tekanan di tempat kerja dan juga dalam kehidupan seharian yang disuarakan oleh beberapa bekas pelajar ini. Pensyarah itu hanya mendengar dan kemudian beliau ke dapur untuk menyediakan air kopi untuk tetamu-tetamunya.



Beliau kemudiannya keluar dengan membawa satu bekas besar yang berisi air kopi dan beberapa jenis cawan. Ada cawan itu diperbuat daripada porselin, plastik, kaca dan kristal. Ada yang kelihatan ringkas sahaja, ada yang kelihatan murah, ada juga yang kelihatan mahal dan sangat cantik.



 
Pensyarah itu mempelawa tetamu-tetamunya agar melayan-diri. Masing-masing pergi ke meja tempat dihidangkan air kopi itu dan menuangkan sendiri air kopi ke dalam cawan yang berbagai-bagai bentuk dan buatannya itu. Setelah semuanya mengambil secawan kopi, pensyarah itu berkata:


"Jika anda perasan, kesemua cawan-cawan yang kelihatan cantik dan mahal telah pun diambil, tetapi cawan-cawan yang ringkas dan nampak murah tiada sesiapa yang mahu mengambilnya. Biasalah tu, memang semua nakkan yang terbaik untuk diri sendiri kan…"


Beliau kemudian menyambung.


"Itulah puncanya kepada masalah-masalah anda. Dan itulah sebabnya kenapa anda berasa tertekan dengan kerjaya dan kehidupan."


"Saya pasti, cawan-cawan itu tidak memberikan apa-apa nilai kepada air kopi yang anda minum. Dalam beberapa situasi, cawan-cawan itu hanya membuatkan kopi yang diminum itu lebih mahal harganya. Dan di dalam situasi yang lain, cawan itu malah menyorokkan apa yang kita minum."


"Apa yang anda semua betul-betul mahukan adalah air kopi itu, bukan cawannya. Tetapi anda tetap mahukan cawan yang terbaik sifatnya, dan kemudian anda memandang dan menjeling ke arah cawan kawan-kawan anda untuk melihat siapakah yang memiliki cawan yang paling cantik atau paling bagus."


"Sekarang, cuba anda fikirkan: KEHIDUPAN adalah air kopi. Manakala pekerjaan, wang, pangkat dan kedudukan di dalam masyarakat adalah cawan. Itu semua merupakan alat untuk memegang dan terkandung di dalamnya KEHIDUPAN!"


"Rupa dan jenis cawan tidak memberi makna atau mengubah nilai KEHIDUPAN yang sedang kita jalani ini. Kadang-kadang dengan kita hanya menumpukan kepada rupabentuk CAWAN, kita gagal untuk menikmati AIR KOPI itu. Jadi, nikmatilah AIR KOPI itu, bukan CAWANNYA!"


"Manusia yang bahagia bukanlah mereka yang memiliki yang terbaik dalam setiap perkara. Manusia yang bahagia adalah mereka yang sentiasa membuat yang terbaik di dalam setiap perkara."


"Hiduplah dengan sederhana. Bercakaplah dengan baik, ambil beratlah dengan sungguh-sungguh, berkasih sayanglah, bermurah hatilah…dan hayatilah kehidupan ini dengan penuh makna, dan jangan terlalu ditumpukan kepada aksesori kehidupan"


~NED~

Isnin, Mei 30, 2011

layan teater....

Semalam ned dapat tiket free tengok teater kat Istana Budaya...hehe..sangat bertuah sebab free..ahaks..
Ned pegi dengan mak, makcik & pakcik Ned..asben tak dapat follow sebab kene kerja shift malam...huhuhu... Sebenarnya tiket ni abg sepupu ned yang dapat free... Tiket free untuk teater Kenangan Mengusik Jiwa 60an... Dek kerna teater berunsurkan ala2 dolu-dolu, abg sepupu ned bagi ler tiket2 tersebut pada mak & ayah nyer serta la ned & mak ned... Ned memang minat giler lagu2 lame weh.. Memang layan...

ni ler poster Teater tu..





Teater start pukul 8.30 malam....tapi pukul 7.30 penonton2 dah standby kat istana budaya...

----PELAKON2----

Dafi sebagai Rey (60an)

Ana Raffali sebagai Rose (60an)

Iqbal Mazlan sebagai Azizan (60an)

Latif Ibrahim sebagai Rey (2011)

Siti Saida sebagai Rose (2011)

Halil Chik sebagai Azizan (2011)

---------------------------------------------

Penampilan Istimewa Artis-artis 60an :

Datuk Ahmad Jais, A Rahman Onn, L Ramlee, J Sham, A Halim, Husin Ismail, A Rozaini, Fatimah M Amin, Band The Rhythm 60's & Band The Wanderers...


pergh!! hebat2 semua ni...taiko2 lame..
 
---------------------------------------------

ok la..ned story cket sinopsis citer ni....


---SINOPSIS--

Rey (Rahman) kembali ke kampung halamannya setelah sekian lama menghilangkan diri. Dengan menggunakan teknologi yang serba canggih masa kini, beliau telah ditemukan semula dengan rakan karibnya Azizan. Seperti yang telah dijanjikan, Rey dan Azizan (kawan karib Rey) akhirnya berjumpa kembali setelah hampir 30 tahun tidak bertemu.

Perjumpaan mereka telah banyak mengimbau sejarah terutama semasa mereka menuntut di kolej dulu. Namun begitu, Rey sebenarnya cuba untuk mencungkil berita tentang kekasihnya Rose yang dikenalinya semasa menuntut di kolej yang sama sekitar 60an, jika Azizan tahu mengenai perkembangan Rose.

Dari awal mereka masuk ke kolej, sehingga tamat pengajian pada sekitar tahun 1960an, dipaparkan bagaimana hubungan Rey dan Rose tercetus dan bagaimana terputus sehingga ianya benar-benar menghantui fikiran Rey. Itulah sebenarnya yang ingin Rey ketahui.

-------------------------------

Begitulah kisahnyer..kalau nak tahu seterusnye, kene pi tengok... Lakonan Dafi & Ana Rafali pon okey.. tak nampak diorang kekok pun... Lagu2 yang didendangkan pon best2.. nmpak terhibur habis mak Ned, makcik & pakcik Ned.. Dan dalam teater ni Ned & family dah terpaut dengan seorang penyanyi baru.. Ala2 arwah A Ramli...muke pon lebih kurang jugak... Search2 pagi ni rupenye anak angkat arwah  A Ramli.. Name dia A Rozaini..suara memang sejibik A Ramlie weh... Sangat2 menyentuh hati.. Penonton2 memang lentok habes dengar suara dia... Boleh dikatakan semua jadi excited bila part A Rozaini nyanyi.. Mantop!!! 

kepada yang tak kenal A Ramli..Ned tepek sini la mukenyer..bagi kenai no~~



ni la A Ramli...yg glamor dengan lagu Oh! Fatimah tu...


dan ini pulak A Rozaini...



suara dia memang mantop weh... same sangat dengan suara A Ramli..


 Untuk orang yang gemor ala2 60an, memang akan rase terhibur sangat..tapi kalau yang kureng minat tu, sure rase cam biase2 je..sebab minat dihati tu takde..tu yang acuh tak acuh je nengoknyer..hehehe..tapi serius sangat, Ned minat sesangat.. (over lak ek..hehe)

Teater tu amik masa lebih kurang 3 Jam... Sebab habis dalam pukul 11.30 malam.. Lepas teater, ape lagi, sesi bergambo la...hehehee

best!! best!! bergambo dengan cik adik Dafi ni..



maniskan senyuman Dafi ni...kecik je Dafi ni..duk sebelah Ned amat berbeza weh...ekekekekeke... tapi sama putehkan..kan...hehehee....

bergambo ngan A Rozaini pulak.... ramai giler nak bergambo dengan A Rozaini ni...




budak lagi A Rozaini ni...baru 23 tahun...tapi boleh nyanyi lagu era 60an..cayalah!!



pelakon utama...

Dafi & Ana Rafali



kepada sesape yang berminat nak tengok, kene pergi ok!!..sampai 5 Jun 2011 ni jer... Harga tiket antara RM60, RM106, RM160, RM260, RM360..

nak tempah melalui telefon boleh call hotline ni 03-41498600.. online pon buleh jugak - klik je sini http://www.ticket2u.biz/

Ok, pi la tengok ok... Leh rasa alam mak & ayah kite...

Cukup untuk entry kali ni..

Cekedout bebeh...

~NeD~